14 let v velikem podjetju, 5 let na svojem

V pisarni ob kavi in torti smo se pogovarjali o petih letih delovanja logistike v podjetju Varast. Del pogovora o preteklih letih, o načrtih za prihodnost in o načinu delovanja in razmišljanja smo želeli deliti. Zato objavljamo pogovor z direktorjem.

Andrej Špehar, uni. dipl. ing. prom., direktor podjetja Varast d.o.o.

1. Kateri dvom je bil največji ob začetku svoje poti, s svojim podjetjem?
Kako začeti posel na novo, prodreti na trg, ki je zelo konkurenčen in poln ponudnikov logističnih storitev, tako malih kot velikih podjetij.

2. Kaj je pri odločitvi bilo najbolj pomembno? Znanje, izkušnje ali odnosi s strankami (poznanstva)?
Po 14. letih v velikem podjetju sem začutil potrebo po spremembi. Seveda je znanje, ki ga sem ga pridobil, odločilnega pomena, vendar se je potrebno vsakokrat dokazovati na trgu. Predvsem pa sem želel poskusiti izkoristiti znanje za korist stranke, skrajšati čas in prihraniti denar z iskanjem logističnih rešitev na trgu.

3. Kaj je najtežji del v vašem delu?
Vsaj na začetku dokazati stranki, da res delujemo v njihovo korist, da ščitimo njihove interese (seveda z upoštevanjem vseh v verigi). Imamo pozitivne odzive s strani naših strank, zato vemo, da gremo v pravo smer.

4. Na eni strani prevozniki, na drugi stranke. Na kaj je treba paziti?
Predvsem, da so vsi v verigi zadovoljni. Velikokrat se pozabi na prevoznike, se jih obremenjuje z nizkimi cenami, po drugi strani pa stroški rastejo. Tako je potrebno veliko sodelovanja in partnerskih odnosov na obeh straneh, da stranka dobi pričakovano kvaliteto storitve, prevoznik pa pravočasne informacije, primerno ceno in na koncu pravočasno plačilo. Samo tako lahko nudimo podjetjem kvalitetno podporo, da so vsi v verigi zadovoljni.

5. Kaj vam je najbolj pomembno pri strankah oziroma kaj je vaša prednost pred drugimi?
Osebni pristop k reševanju logističnih potreb. Vsaka pošiljka je najpomembnejša, zato moramo predvideti morebitne težave in jih že rešiti s prevoznikom preden podamo rešitev komitentu. Predvsem pa je potrebno zagotoviti stranki brezskrbnost – s tem ko preda pošiljko v naše roke, delamo vse kot dober gospodar in v interesu podjetja.

6. Po petih letih na svojem- kaj je tista največja razlika v primerjavi z delom v velikem podjetju?
Velika podjetja imajo svoja pravila poslovanja, ki so bolj usmerjena v notranje poslovanje, kot v zunanje. S tem se več ukvarjaš s podjetjem, kot s potrebami strank. Zato sem želel spremembo. Podjetjem na trgu sem želel predstaviti drugačno rešitev, bolj osebni pristop in se predstaviti kot zunanji sodelavec – večina podjetij, malih, srednjih, tudi nekatera velika, nimajo osebe zadolžene za logistiko. To lahko predstavlja izgubo tako časa kot posledično denarja, ker se ponovno ukvarjaš z nečim, za kar nisi strokovnjak.

7. Načrti v prihodnje?
Spremeniti navade podjetij 😊 No, vsaj delno. Predstaviti, da je logistika v podjetjih pomemben faktor. Kot takega ga tudi mi občutimo, zato delamo v tej smeri. Plan je imeti malo ekipo somišljenikov, ki čutijo poslanstvo logistike in razviti naše podjetje v kvalitetnega partnerja na trgu različnih ponudnikov logističnih storitev. Želeli bi dodati nove produkte, skladiščenje, pretovor v lastnih prostorih.

8. Na kaj ste ponosni?
Na vseh 5 let delovanja. Začel sem sam, počasi pridobival stranke, podjetja, osebe, ki mi zaupajo. Kot vse v življenju, si na začetku negotov – si se prav odločil, kaj mi je bilo to treba in podobno 😊. Vendar sem imel in še vedno jo zasledujem, svojo vizijo poslovanja. Ponosen sem na vse stranke, ki so z menoj od prvega meseca in skupaj pišemo dobro zgodbo. Prav tako sem uspel zaposliti sodelavko Mirjano, ki je v podjetje prinesla nove ideje in energijo.

9. Zanimivo in dinamično delo, je tudi stresno?
Seveda je stresno, današnji časi zahtevajo od logistike najhitreje, najceneje in najbolj kvalitetno – trudimo se vključiti vsakega po malem v vsako logistično rešitev. Vsi pa vemo, da vse tri kvalitete ni možno v celoti upoštevati. Vendar s pravo komunikacijo in pravočasno predstavitvijo rešitve stranki zagotavljamo tudi dovolj dobre volje, da uživamo v svojem delu.